fbpx
Diş eti tedavisi evde nasıl yapılır?

İzmir Diş Eti Tedavisi

Diş eti tedavisi; diş eti hastalığının sebebine, hangi aşamasında olunduğuna, hastalarımızın ağız içi durumlarına göre farklılık göstermektedir. Diş eti tedavisinde başarı yakalama oranının artabilmesi için hastalığın erken teşhis edilmesi gerekmektedir. Erken teşhis edilmesi durumunda, düzenli muayeneler ile hastalık tedavi edilebilmektedir. Ancak hastalığın ilerlemiş olması halinde; cerrahi operasyon yapılması gerekebilmektedir. Profesyonel temizlik ile tartar haline gelen plaklar temizlenmektedir ve kök düzeltme tedavisi ile diş köklerindeki düzensizlikler düzeltilmektedir. Hastalarımızın bu süreçte ve sonrasında diş temizliklerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Diş ipi, diş fırçası, arayüz fırçası ve ağız gargarası kullanımına özen göstermeleri gerekmektedir.

Sağlıklı Diş Eti Görünümü Nasıldır?

Sağlıklı diş etine sahip bireylerin diş etlerinde kanama olmaz. Özellikle diş fırçalaması veya diş ipi kullanımı sonrasında diş etlerinde kanama meydana gelmemektedir. Renk olarak açık pembedir. Sıkı bir kıvamının olmasının yanı sıra, şiş olmayan bir yapısı bulunmaktadır. Ayrıca bıçak sırtı gibi incelerek sonlanan bir yapıya sahip olmaktadır.

Diş Eti Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir?

Diş eti tedavisi evde nasıl yapılır?

Diş eti rahatsızlıklarının nedenlerine bakıldığında; ağız ve diş temizliğinin yeterli ölçüde sağlanamadığı durumlarda, diş eti hastalıkları meydana gelebilmektedir. Özellikle diş fırçası ve diş ipi ile yapılan temizlik sonrasında; hastalarımızın diş etlerinde oluşan yumuşak bakteri plağının temizlenememesi durumunda, çeşitli diş eti hastalıkları meydana gelebilmektedir. Temizlenmeyen zarar maddeler zaman içerisinde diş eti iltihabına ve dişlerin çevresini sarması ile beraber de kemik erimesine sebebiyet verebilmektedir. Mikrobiyal dental plağın yani yumuşak bakteri tabakasının zaman içerisinde sertleşmesi ile beraber diş taşına dönüşmesi ile karşılaşılmaktadır. Diş taşının pürüzlü bir yapısı olduğu için plak birikimi de daha fazla olmaktadır. Bu da diş eti rahatsızlıklarının daha da ilerlemesine sebep olmaktadır. Bilinen nedenler ise şöyledir:

Diş Eti Hastalıklarının Kalıtsal Faktörler İle İlişkisi Nasıldır?

Diş etlerinin şişmesine ne iyi gelir?
Diş etlerinin şişmesine ne iyi gelir?

Diş eti rahatsızlıkları ve kalıtsal faktörlere bakıldığında; her diş eti hastasının rahatsızlık sebebi kalıtsal faktörler değildir, ancak kalıtsal faktörler sebebi ile diş eti hastalıklarına yatkın olan hastalarımız da bulunmaktadır. Diş eti tedavisi uygulanırken hastalığının nedenine ve bulunduğu aşamaya göre bir tedavi planı oluşturulmaktadır.

Diş Eti Hastalığının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Diş eti rahatsızlığının belirtileri, hastalarımızın yaşlarına ve hastalıklarının ne kadar ilerlediğine göre farklılık göstermektedir. Hastalığın belirtileri ise aşağıdaki gibidir:

  • Diş etleri kırmızı, şişkin ve eskisine göre çok daha hassas olmaktadır.
  • Diş fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında diş etlerinde kanama meydana gelmektedir. Tükürükte veya diş fırçasında kanlar görülebilmektedir.
  • Diş eti çekilmesi sonucunda dişler olduğundan daha uzun görülmeye başlamaktadır.
  • Diş etlerinin daha şiş bir görüntüsü olmaktadır.
  • Hastalarımızın ağızlarını kapamaları sonucunda diş hizalarında değişiklik olduğu görülebilmektedir.
  • Diş ve diş etleri arasında iltihap oluşmaktadır.
  • Hastalarımızın devamlı olarak ağızlarında kötü bir tat olmaktadır ve kötü bir ağız kokusu ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir ve Nasıl İlerlerler?

Diş eti rahatsızlıklarının aşamalarına bakıldığında; önce basit bir diş eti iltihabı oluşmaktadır. Buna gingivitis ismi verilmektedir. Tedavisinin yapılmaması ile beraber iltihap ilerlemektedir. Zaman içerisinde çene kemiği erimeye başlamaktadır. Ardından dişler sallanmaya başlamaktadır ve dişlerin kaybedilmesine gidecek kadar şiddetli enfeksiyonlar yaşanmaktadır. Bu duruma periodontitis denmektedir. Diş eti hastalığının baş göstermesi ile beraber diş etlerinde şişlik, kızarıklık, kanama ve çekilme meydana gelmektedir. Dişlerin boyları uzamakta ve dişler yer değiştirmektedir. Dişlerin arasında boşluklar oluşmaktadır. Sallanmalar ile beraber ağız kokusu problemi de yaşanmaya başlamaktadır. Diş eti hastalıklarının fark edilmesi aşamasında özellikle sigara içenlerin dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü nikotinin damarlar üzerindeki etkisi, kanamanın hissedilmesini zorlaştırmaktadır.

Diş eti tedavisi
Diş eti tedavisi

Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti tedavi uygulamalarına öncelikle dişler arasındaki sert birikintilerin özel aletler ile uzaklaştırılması ile başlanmaktadır. Doğru teknikler ile mikrobiyal dental plak temizlenmektedir. Bunun için hastalarımıza da doğru teknikler ile nasıl temizlik ve bakım yapmaları gerektiği anlatılmaktadır. Basit diş eti iltihabı problemi yaşayanlar için diş eti tedavisinde sadece sert birikintilerin temizlenmesi ve ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi yeterli olmaktadır. Ancak diş etindeki enfeksiyon ve iltihap büyümüş ise; periodontal cerrahi işlem uygulanması gerekmektedir.

Lokal anestezi etkisi altında yapılan işlemdir. Gelişen teknoloji ile beraber kullanılan cihazlar ile ağrısız, kanamasız ve dikişsiz işlem yapabilmek mümkün olmaktadır. Uygulanan tedavi sonrasında diş etinin sağlıklı olarak kalması için belirli periyotlarda kontrollere gidilmesi gerekmektedir. Kontrol aralıklarını diş hekimlerimiz belirlemektedir. 3, 6 veya 12 aylık periyotlar olabilmektedir. Diş eti tedavisinin başarı ile sonuçlanması için hastalarımızın bu tedavi konusunda ne kadar kararlı oldukları ve diş hekimlerimizin tavsiyelerine ne kadar uydukları etkili olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Telefon