Estetik dolgu uygulamaları, hastalarımızın dişlerindeki kırılma, çatlama ya da çürümeleri tedavi etmede kullanılmaktadır. Hastalarımızın dişlerindeki görüntü kalitesini üste çıkarmak ve dişlerin doğal görünümü korumak için estetik diş dolgusu işlemlerimizi kullanmaktayız. Estetik diş dolgusu uygulamalarımız, hastalarımızın bütçesine, talebine ve diş yapısına göre farklı özellikteki malzemelerle elde edilmektedir. Ortalama 1-2 saatlik operasyon sonucunda, estetik diş dolgusu işlemlerimiz tamamlanır ve hastalarımız yepyeni dişlere sahip olur. Oldukça dayanıklı malzemelerden elde edilen estetik dolgu ürünlerimiz, hastalarımızın dişlerine bire bir uyumluluk göstermektedir. Estetik diş dolgusu hakkında bilgi almak ve işlemlerimizin tüm detaylarına erişmek için yazı içerisindeki başlıkları takip etmeniz yeterlidir.
Estetik Dolgunun Kapsamı ve Özellikleri Nelerdir?
Estetik dolgu tedavileri, hastalarımızın diş diziliminin estetik görünüme kavuşmasını sağlamakta ve dişlerdeki doğal görüntüyü korumaktadır. Estetik diş dolgusu uygulamaları, hastalarımızın dişlerinin daha parlak ve ışıltılı görünmesini sağlamaktadır. Ön ve arka dişlerde kullanıma uygun olan estetik dolgu malzemeleriyle, hastalarımızın diş dizilimini kusursuz hale getirmeyi hedefliyoruz. Hastalarımızın talep ve gereksinimlerine göre, uygun estetik dolgu türünü belirlemekte ve kısa süre içerisinde uygulamayı tamamlamaktayız. Özellikle ön dişlerdeki görünümü güzelleştiren estetik dolgu malzemeleri, dişlerdeki çürüme, kırılma ya da çatlamalara bağlı olarak, ortaya çıkan kötü görünümleri gidermektedir. Diş çürümesi sonrasında, uygulanacak dolgu tedavilerinde estetik dolgu malzemelerini kullanmakta ve dişlerdeki hasarı görünmez hale getirmekteyiz. Kompozit malzemeden elde edilen estetik dolgular, gerçek dişler kadar dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
Kompozit Dolgu Nasıl Uygulanır?
Kompozit dolgu uygulaması için hastalarımızın diş ve ağız ölçüsü alınmaktadır. Hastalarımızın eksik ve hasarlı dişlerine bire bir uyum sağlayan kompozit dolgular, hastalarımızın diş boyutlarına göre özel olarak tasarlanmaktadır. Kompozit dolgu işlemleri için kullandığımız yöntemler ve izlediğimiz adımlar, aşağıda sırasıyla ele alınmıştır:
- Kompozit dolgu işlemine başlamadan önce, uzmanlarımız hastalarımızın ağız muayenesini yapmaktadır.
- Ağız sağlığındaki tüm sorunlar belirlenmeden, dolgu ya da benzeri herhangi bir işleme başlanamaz.
- Estetik dolgu işleminden önce, hastalarımızın diş eti ve diş tedavileri gerçekleştirilir.
- Hastalarımıza lokal anestezi verilerek, uygulama yapılacak bölgenin uyuşması ve hissizleşmesi sağlanır.
- Dişeti hastalıkları için kanal ve benzeri tedaviler uygulanırken, çürümüş dişler için de temizlik yapılmaktadır.
- Çürüyen dişlerin içleri temizlendikten sonra, tazyikli su ve solüsyonla dişlerin içindeki tüm bakteriler giderilir.
- Açılan boşluk, dolgu malzemeleriyle doldurulduktan sonra, dişlerin üzerine kompozit diş dolgusu yerleştirilir.
- Çatlayan ya da kırılan dişlerin üzerine kompozit dolgu yerleştirmek için diş yüzeyindeki tüm kalıntılar temizlenmektedir.
Kompozit dolgular hazırlanmadan önce, özel alçıyla hastaların ağız ve diş ölçüleri kalıba aktarılmaktadır. Dişlere bire bir uyumluluk gösteren kompozit dolgular hazırlanarak, dişlerle yerleştirilir. Dolguların boyutları, renkleri ve kesilen alanı kapatacak şekilde tasarlanması, dişlere tam uyumluluk sağlanması açısından önemlidir.
Porselen Dolgunun Özellikleri Nelerdir?
Porselen lamina ve dolgu işlemleri, kompozit dolgular, amalgam dolgular ve ışınlı dolguların eksikliklerini tamamlamak amacıyla kullanılmaktadır. Işınlı dolguların kullanımında, düşük oranda olsa da kuruma esnasında büzülmeler meydana gelecektir. Işınlı dolguların oluşturduğu bu sorunla karşılaşmamak için porselen dolgulardan faydalanmak ve hastalarımızın dişlerinin kusursuz görünmesini sağlamaktayız. Porselen dolguları kullanmak için ölçüsünü aldığımız dişler için laboratuvar ortamında porselen dolguları hazırlamaktayız. Porselen dolguların en önemli özelliği, kullanılacak dişlere bire bir uyumlu olması ve orantısızlık riskinin bulunmamasıdır. Kompozit dolgularda olduğu gibi, porselen dolgular da yapıştırma yöntemiyle dişlere sabitlenecektir.
Ön Dişlerde Kullanılan Estetik Dolgu Uygulamaları Nelerdir?
Ön dişlere uygulanan dolgular, bonding sistemiyle yerleştirilmekte ve başarılı sonuçlar oluşturmaktadır. Gülüş estetiği kapsamında sıkça kullanılan bonding uygulamalarıyla, hastalarımızın ön dişlerinin kusursuz hale gelmesini sağlamaktayız. Tek seansta tamamlanan ön diş dolguları, ortalama 1-2 saat boyunca devam etmektedir. Ön dişlere dolgu yapmadan önce, hastalarımıza lokal anestezi vermekteyiz. Lokal anestezi sonrasında, ön dişlerin kalıbına uygun olarak hazırlanan dolgular dişlere yerleştirilmektedir. Ön dişlerde çürükler bulunuyorsa, uzmanlarımız öncelikle çürükleri temizler ve dişin içerisini solüsyonla yıkar. Temizlenen dişlerin içi dolgu malzemesiyle doldurulduktan sonra, dişin üstü zikronyum dolgularla kaplanmaktadır. Ön dişlerde kullanılan dolgu malzemeleri, dişlerin boyutu, rengi ve uzunluğuna bire bir uyumlu şekilde hazırlanmaktadır. Doğal dişlerle tam uyumluluk gösteren dolgu malzemesi, dişlerin doğal görünmesini sağlamakta ve dişlerdeki orantıyı korumaktadır.
Estetik Diş Dolgusunun Kullanım Süresi Ne Kadardır?
Estetik dolgunun kullanım ömrü, hastalarımızın ağız sağlığına ve ağız bakımına dikkat etmesine göre değişiklik göstermektedir. Ortalama 5 ila 10 yıl arasında kullanıma uygun olan estetik dolgular, hastalarımızın ağız bakımına özen göstermesi durumunda, daha uzun süreyle kullanılabilir. Estetik diş dolguları yapıldıktan sonra, çok sert ve kalın besinleri ısırmaktan ya da çiğnemekten kaçınmak gerekir. Sigara, alkol ve asitli içeceklerin tüketimi, kompozit dolgu malzemesinin aşınmasına sebep olacaktır. Özellikle ön dişlerdeki estetik dolgu malzemeleri, ısırma işlemi sebebiyle hasar görmeye müsaittir. Küçük parçalar halinde lokmaları almak, sert besinlerden uzak durmak, sürekli diş ii kullanmak, düzenli diş fırçalamak ve ağız bakım suyu kullanımını ihmal etmemek, estetik dolgunun ömrünü uzatacaktır.